Jako po másle

Jako po másle

Někdo si během nárůstu cen másla zvykl, používat ho méně nebo vůbec a nahradit ho něčím jiným. Při pečení mnoho lidí používá jiné tuky, jako třeba Heru nebo používá rostlinný olej. Při vaření sádlo nebo olej. Ale jsou pokrmy, kde se bez pravého másla neobejdeme nebo se tím jejich chuť výrazně změní a už nejsou tím, čím by měly být.
Čerstvý chléb nebo rohlík s máslem a pažitkou, rajčaty nebo cibulí, to jsou jednoduchá jídla, která jsou spojená s naším dětstvím, a rádi se k nim vracíme. I přes odpor výživových poradců a dietních specialistů. Vařené brambory nebo sladké knedlíky musí být také pořádně omaštěné máslem, aby chutnaly, jak mají.
kostka másla.jpg
Na trhu je k dostání vícero značek, nabídka se liší i kraj od kraje a je jen na nás, jakou si vybereme. Ceny se liší většinou jen v korunách a složení vypadá také stejně, ale pokud si různá másla zakoupíte a porovnáte, zjistíte, že rozdíl v nich je. Některá se snadněji roztírají, i když je zrovna vytáhnete z ledničky, jiná jsou strašně tuhá a musíte je dát na chvíli do mikrovlnky nebo je nechat stát nějakou dobu na lince, aby změkla. Liší se i v barvě, najdete všechny možné odstíny žluté. A pak samozřejmě i v chuti. Záleží nejspíše i na druhu a kvalitě mléka, ze kterého se vyrábějí. Koupit můžete i másla, která jsou již solená nebo jinak dochucená.
mouka a máslo.jpg
Máslo si můžete vyrobit i doma nebo si ho koupit od soukromníka. Doma k tomu potřebujete trochu místa a dostatek trpělivosti a času.
V posledních letech se zvedá i popularita másla Ghí. Jedná se o přepuštěné máslo, které má původ v Indii. Je vhodné hlavně do teplé kuchyně. Nemusí se skladovat v lednici a vydrží i vysoké teploty, aniž by se připalovalo. Musíte si za něj sice připlatit, ale jeho chuť i vůně je výborná a uděláte na něm jak dušenou zeleninu, tak masa. Rozhodně se vyplatí ho vyzkoušet.

Comments are closed.